Vanaf welke leeftijd zijn pupjes welkom in de lessen?

Een pup leert razendsnel, het is dan ook belangrijk zo vlug mogelijk met uw pup aan een doordachte socialisatie en opvoeding te beginnen. In de meeste hondenscholen kan je echter pas starten als je pup volledig ingeënt is (ten vroegste op leeftijd van 12 weken). De voornaamste reden hiervoor is angst voor besmetting en het oplopen van enge ziekten . Hoewel dit nooit volledig uit te sluiten valt, is de kans hierop echter kleiner dan tijdens wandelingen op straat of in het veld. Vele dierenartsen vinden het dan ook medisch verantwoord om vóór de leeftijd van 12 weken reeds met lessen te starten.. Trouwens,indien uw hondje van een goede fokker komt die de moeder heeft laten inenten, heeft hij van zijn moeder de nodige antistoffen meegekregen. In het nest is de pup al voor de eerste keer ingeënt. Het meest gebruikte vaccinatie schema zorgt voor de nodige vaccins op 6 weken (bij de fokker), op 9 en op 12 weken (bij de nieuwe eigenaars). Enkele dagen na het vaccin van 9 weken, zijn jullie zeker welkom in de lessen. Je kan uiteraard ook al vroeger starten met de puppiedol zonder pupje en je kennismakingsles al nemen.Reserveer ik best op voorhand een plekje?

Als je zeker wil zijn van een plekje wel… Voor de gehoorzaamheidslesjes zitten we met een maximum van 3 pups per groep en kan het dus zijn dat je op een wachtlijst komt en even moet wachten tot er weer een nieuwe groep opstart. Jammer want het is natuurlijk beter om meteen met je pupje aan de slag te kunnen… ze leren razend snel in die eerste maanden en er is dus geen tijd te verliezen. Bij de puppiedol is er een permanente instroom mogelijk (deels theoretische lessen).Ben ik verplicht om deel te nemen aan de puppyskills?

Indien je voordien nog geen puppyskills (vroeger: puppiedol) volgde bij Happy Tail wel. Tijdens de verschillende sessies, gaan we dieper in op het begrijpen van je hond (hondentaal), hoe goed te socialiseren, hoe leren honden, hoe je pupje verantwoord mentaal en fysisch uitdagen, hondenetiquette, .... Verder zijn er ook 2 lessen op verplaatsing om hen de nodige zaken bij te leren en te socialiseren, … .Waarom is er een startles alvorens je kan deelnemen met de lessen?

Tijdens een kennismakingsles wordt heel wat 'start' informatie gegeven over hoe je op een beloningsgerichte manier een pup/hondopvoedt. Dit doen we vooralomdat we ernaar streven de pup een zo optimaal mogelijke start te geven in zijn nieuwe thuis. Tegenwoordig is er vaak een 'overdaad' aan informatie en adviezen waardoor het moeilijk wordt nog een bepaalde lijn te volgen. In de kennismakingsles zetten we alle belangrijke opvoedingsaspecten (zindelijkheid, benchtraining, relatie opbouw,...) uiteen. Tevens kunnen we in deze les dieper ingaan op de specifieke vragen die cursisten hebben over hun hond en/of hun gezinssituatie. Net daarom dat we er ook voor kiezen om de kennismakingsles zoveel mogelijk bij de cursisten thuis te laten doorgaan, zodat we ook de woonsituatie en mogelijkheden van de omgeving van de hond makkelijker kunnen kaderen voor het geven van advies (bv. plaats van bench, mogelijkheden in de tuin, …).Kan ik meteen aansluiten bij de lessen?

Indien u start met een pupje (jonger dan 5 maanden): ja. Om de 3 weken start er een nieuwe groep voor het aanleren van de basisgehoorzaamheid. U kan echter op elk moment instromen in de puppyskills. Op doe manier bent u meteen op een goede manier bezig met de socialisatie van je pupje en doe je de nodige kennis op.

Indien je hond al ouder is dan 5 maanden, wordt er tijdens de kennismakingsles bekeken wat jullie willen wensen zijn. Vaak kan u na een 2-tal individuele lessen aansluiten bij een groepsles met honden van dezelfde leeftijd of hetzelfde niveau.

Gaat of ging u met uw hond reeds naar een andere hondenschool, dan bekijken we eerst op maat welke aanpak het best geschikt zou zijn.

Let wel... voor de groepslessen werken we telkens met een 3-tal en maximum 4 honden. Dit is een bewust keuze om de kwaliteit en de individuele begeleiding te kunnen garanderen. Indien nodig werken wij met wachtlijsten of sturen wij door naar andere hondenscholen. Ben je graag zeker van een plekje? Neem dan tijdig contact met ons op.Gaan de lessen door bij regen- of winterweer?

Ja. Happy Tail investeert in de huur van een indoortrainingsruimte die we heel het jaar ter beschikking hebben. Gedurende de winterperiode gaan de lessen sowieso binnen door. Tijdens de zomermaanden trainen we bij goed weer graag buiten, bij slecht weer gebruiken we de binnenruimte.De lessen bij Happy Tail worden enkel geannuleerd wegens ziekte van de lesgever, indien ook de andere lesgever niet voor vervanging kan zorgen.Waarom worden de lessen waarop ik afwezig ben niet terug betaald?

De hoofdreden waarom we dit niet doen is om de cursisten te motiveren om maximaal aanwezig te zijn op het merendeel, of liever nog, op alle lessen. Enkel op die manier kunnen de gewenste vorderingen bekomen worden wat niet alleen leuk is voor de hond en de cursist, maar ook voor ons als lesgevers. Daarnaast moeten wij vaak werken met wachtlijsten omdat we met een maximum van 3 honden per groep werken. Het zou jammer zijn gemotiveerde nieuwe cursisten te laten wachten als er toch plaats is in de lessen wegens regelmatige afwezigheid.Hoe lang moet ik naar de les komen alvorens een 'gehoorzame' hond te hebben?

Dit varieert erg van hond en eigenaar. Voor de basisgehoorzaamheid van een huis- tuin- en keukenhond, volstaat 1 pakket van 12 lessen vaak al om de basis van zit, lig, blijf, lopen aan de lijn en los te kennen. De meeste eigenaars nemen ook nog een juniorpakket van 12 lessen omdat honden vanaf de leeftijd van 5 a 6 maanden al in een puberteit kunnen komen en de mensen door het nemen van nogmaals 12 weken, ook tijdens de startperiode van de puberteit de nodige begeleiding krijgen.Hoelang duurt een puppieles?

De meeste pups en jonge honden zijn al behoorlijk moe na een intensieve les van 30 minuten. Bij Happy Tail je oefent iedereen gelijktijdig terwijl de lesgevers individueel advies geven voor elke cursist.. Tijdens de 30 minuten les zijn er dus geen 'wachttijden' omdat iedereen beurtelings een oefening doet. Ervaring leerde ons dat lessen van meer dan 30 minuten vaak net te lang zijn waardoor de honden de les eindigen met een negatief gevoel omdat ze moe worden en het concentratievermogen op is..Wat na de pup en junior lessen?

Dit is afhankelijk van wat voor 'type' hond je hebt maar uiteraard ook van je eigen ambities. Bij Happy Tail streven we ernaar je zoveel mogelijk bagage mee te geven zodat je na 1 of 2 lesblokken zelf aan de slag kunt ( en waardoor het niet nodig is om jaren naar de les te komen voor basistraining).

Wanneer je hond en je zelf plezier beleeft aan nieuwe uitdagingen en aan het leren van nieuwe zaken, dan kan je kiezen overgaan naar een school die gespecialiseerd is in een bepaalde hondenscport of naar het volgen van workshops bij Happy Tail. Deze workshops bieden een variatie aan 'hondse bezigheden', voor elke hond- baascombinatie wat wils dus ... . We streven ernaar jullie kennis te laten maken met verschillende hondensporten, telkens in een workshop van ongeveer 6 lessen. Deze afwisseling van verschillende workshops geeft je de mogelijkheid om enkel in te schrijven voor de workshop die jou en je hond liggen.Kan ik ook deelnemen aan de workshops/lessenreeksen met mijn jong volwassen hond als ik gehoorzaamheidslessen volg(de) in een andere hondenschool?

Uiteraard ben je welkom in één van onze workshops, op voorwaarde dat je hond geen probleemgedrag vertoont naar mensen of andere honden. Hou er ook rekening mee dat slipkettingen, CM-collars, ... ed niet toegelaten zijn. Bij twijfel kan je ons altijd even contacteren, we bekijken graag of met enkele eenvoudige aanpassingen deelname mogelijk is.Wie geeft les bij Happy Tail?

Bij Happy Tail wordt je steeds begeleid door professionele lesgevers. De basisgehoorzaamheid wordt gegeven door Annelies, gecertificeerd door APDT-BeNe met als lidnummer NL00152 (www.apdt-bene.net ; the association of Pet Dog Trainers for the Netherlands and Belgium). Daarnaast streven wij ernaar om ons jaarlijks bij te scholen door het volgen van internationale symposia en opleidingen. Zelf geven wij ook bepaalde workshops waarvoor wij de nodige opleiding volgden. Voor andere disciplines werken wij samen met gast instructeurs die de niet alleen de nodige opleiding maar ook de nodige ervaring hebben in het geven van de specifieke discipline. Zo ben je bij Happy Tail altijd in goede handen.