Gefeliciteerd!

U bent de trotse eigenaar van een pup of u denkt erover een pupje aan te kopen. Gelukkig is er heel veel informatie te vinden in boeken en op het net over hoe u deze kleine schattige haarbal opvoedt tot een fijne gezinshond. Misschien ziet u er tegenop al deze informatie door te nemen of hebt u nog steeds vragen over hoe het nu juist moet in de praktijk.

Wij begeleiden u graag bij de opvoeding van uw pup tot een stabiele en sociale huishond die geen problemen veroorzaakt, goed omkan met kinderen, andere dieren en met onverwachte of stressvolle situaties. Immers: goed begonnen is half gewonnen! Deze lessen zijn individueel of in kleine groepjes (3 a 4 hondjes) zodat u, uw gezin en uw pup alle aandacht krijgen en we dieper kunnen ingaan op de vragen die u eventueel heeft. Vanzelfsprekend kan u ons ook buiten de lesuren contacteren via telefoon of mail voor al uw vragen i.v.m. uw pup.

Pups zijn welkom vanaf de leeftijd van 8 weken*. Lees ook de extra info op onze linkenpagina over het vinden van een goede fokker. Laat u niet verleiden tot de aankoop van een broodfokpupje!

Lesaanbod voor pupjes:

Bij Happy Tail kan iedereen starten met de lessen na de zogenaamde 'startles'. Dit is de eerste les van de puppyskills en is vrijblijvend. Je kiest dus na deze les of je al dan niet de overige puppyskills lessen neempt en eventuele gehoorzaamheidslesjes.

Je kan kiezen tussen:

 • Startles in groep + overige lessen Puppyskills + 12 groepslessen gehoorzaamheid
 • Startles in groep + overige lessen Puppyskills + 5 individuele lessen gehoorzaamheid.
 • Startles individueel + overige lessen Puppyskills + 4 overige individuele lessen gehoorzaamheid.STARTLES:

Deelname aan zowel de groepslessen wordt voorafgegaan door een startles. Deze les gaat door in een kleine groep. Op die manier kunnen u, uw hond en wijzelf de kans krijgen elkaar rustig te leren kennen en de nodige tijd nemen om je verwachtingen te bespreken zodat de lessen op maat kunnen aangepast worden. Na deze eerste les bent u vrij zich al dan niet in te schrijven voor de overige lessen.

Vanzelfsprekend bent u vooraf welkom om een kijkje te nemen tijdens onze lessen zodat je een idee kan vormen van hoe het eraan toe gaat. Laat gerust van tevoren iets weten zodat we wat tijd kunnen vrijmaken om enige uitleg te geven.

Wat kan u verwachten van een startles?

Tijdens de startles wordt onder andere ingegaan op het beloningsgericht opvoeden en trainen van huishonden. Er worden tips gegeven bij de meest voorkomende probleempjes en uiteraard wordt er ook ingegaan op individuele vragen. Na deze les hebt u al heel wat informatie gekregen over de opvoeding van je hond, tips over belonen en straffen, de leerprincipes van honden en nog veel meer. J krijgt ook een puphandboekje mee waar alles nog eens netjes in uitgelegd staat. Achteraf ontvangen jullie een mail met een korte samenvatting.

Omdat het belangrijk is dat iedereen thuis op de dezelfde manier met de hond omgaat is je volledige gezin welkom, uiteraard is je pup zelf ook welkom. Weet wel dat deze les vrij lang kan duren voor zo'n jonge pupjes, het is dus geen overbodige luxe om wat kauw- en bezigheidsmateriaal te voorzien.

Een pup leert razendsnel, het is dan ook belangrijk zo vlug mogelijk met uw pup aan de socialisatie en opvoeding te beginnen. Je bent welkom in de lessen van zodra je hem in huis hebt (7-9 weken).PUPPYSKILLS:

Om de socialisatieperiode zo optimaal mogelijk te benutten zullen wij uw pup nieuwe, nuttige maar vooral leuke ervaringen laten opdoen. De echte gehoorzaamheidsoefeningen komen wat later aan bod in de groepslessen voor pups. Aangezien spelen de manier is waarop pups leren gaan we tijdens onze lessen spelenderwijs gewenst gedrag belonen en ongewenst gedrag voorblijven. Bovendien leert u uw pup beter kennen door hem te observeren tijdens zijn ontdekkingstocht. Enkele lessen van dit pakket gaan door op verplaatsing door (park, sporthal, markt, terrasje aan cafť, enz.) omdat wij het belangrijk vinden om u ook in de praktijk te begeleiden bij het socialiseren.

Opvoeden van een pup doe je echter niet alleen op het trainingsveld of op locatie maar vooral thuis. Daarom besteden we ook enkele lessen aandacht aan de belangrijkste aspecten die komen kijken bij de opvoeding van uw pup. Onderwerpen zoals hondentaal, socialisatie, verzorgingshandelingen, bijtpreventie, alleen leren zijn, zindelijkheid, ... zullen aan bod komen. Uw pup kan aan deze lesjes deelnemen tot een leeftijd van ongeveer 5 maanden (afhankelijk van je pupje).

Het grote deel van deze 8 lessen gaat door op dinsdagavond na 18u30 en duren ongeveer ťťn uurtje. De exacte tijd en locatie van de lessen die op verplaatsing doorgaan (bv. zaterdag om 11u of 13u) worden per groepje doorgegeven. Er is wekelijks instroom, u kan dus op elk moment starten (na het volgen van de kennismakingsles) in afwachting van een plaatsje in de groepslessen voor pupjes.GROEPSLESSEN:

Naast de socialisatie van je pup is het ook belangrijk om op een speelse manier alle fundamenten te leggen voor de basisgehoorzaamheid. Op woensdag zullen we dus vooral verder werken aan de zit/lig/blijf oefeningen, hier komen, lopen aan de lijn, omgang- en begroetingsregels bij andere honden en mensen en vooral aandacht voor de baas.

Er is veel kans dat uw dappere pup zal uitproberen waar zijn plekje in het gezin nu juist is. Door het wisselen van de tandjes wordt vaak zowat alles als kauwmateriaal beschouwd. U leest het al: uw jonge viervoeter moet nu goed begeleid worden in het ontwikkelen van goed gedrag met het gepaste zelfvertrouwen.

Dit pakket aan groepslessen voor pups bestaat uit 12 lessen in een blok van 12 weken.INDIVIDUELE LESSEN:

Vanaf het moment dat u uw pup naar zijn nieuwe thuis brengt (7 tot 8 weken oud), begint uw belangrijke taak om deze overgang zo vlot mogelijk te maken. De eerste socialisatiefase is al begonnen en uw pup leert elke wakkere seconde weer wat bij.

Via individuele lessen kan u ervoor zorgen dat deze - waarschijnlijk belangrijkste - periode optimaal verloopt. Wij geloven in individuele begeleiding omdat elke pup, elke eigenaar en elke gezinssituatie anders is. De trainingen zijn dan ook afgestemd op uw wensen en de mogelijkheden van uw pup. Deze lessen kunnen bij Happy Tail of bij u thuis doorgaan. Bij de lessen thuis wordt de basis van specifieke oefeningen in huis aangeleerd zoals in de mand gaan liggen en blijven, rustig bezoek begroeten, niet in de etensbak duiken voordat baas zegt dat het mag, enz. Indien u dit wenst kunnen we ook op verplaatsing (bos, markt, park, enzovoort) oefenen voor de verdere socialisatie van uw pup.

Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dat uw pup in contact komt met andere pups. Dit gebeurt in de puppiedol en socialisatielesjes.

Het PuppiePakket bestaat uit 5 individuele lessen waarvan u zelf mee de inhoud kan bepalen. Deze lessen gaan door op het tijdstip en plaats die ook voor u het beste passen.PRAKTISCH

Wanneer:

 • Startles: dinsdagavond (2-wekelijks) of op afspraak
 • Puppyskills: dinsdagavond en soms zaterdag
 • Groepslessen gehoorzaamheid: maandag of woensdagavond tussen 18u tot 21u30. De lessen duren telkens 30 min., het aanvangsuur zal afhangen van de groep waarin je terecht komt met je pup.
 • Individuele begeleiding: op afspraak

Waar:

 • Startles, Puppyskills en groepslessen: leszaal of indoor trainingsruimte (Keerstraat 218), bij goed weer kunnen de praktijksessies doorgaan op het buitenterrein achter de woning in de Keerstraat 219 te Ottergem (Erpe Mere). Je komt er door rechts van de woning het gras te volgen. De locatie wordt je meegedeeld door de lesgeefster.
 • Individuele begeleiding: op Happy Tail, op verplaatsing of bij u thuis.

Prijs:

 • Startles: 15 euro (dit bedrag wordt in mindering gebracht bij de betaling van de puppyskills indien u kiest voor de overige 7 lessen.
 • Puppyskills: 80 euro voor 8 lessen.
 • Groepslessen: 90 euro voor de 12 lessen
 • Individuele begeleiding bij u thuis: contacteer ons.* Een pup leert razendsnel, het is dan ook belangrijk zo vlug mogelijk met uw pup aan de socialisatie en opvoeding te beginnen. In de meeste hondenscholen kan je echter pas terecht als je pup volledig ingeŽnt is (leeftijd 12 weken). Dit uit angst voor het opdoen van enge ziekten gedurende de lessen. Hoewel dit niet uit te sluiten is, is de kans hierop is echter kleiner dan tijdens korte wandelingen op straat of in het veld. Vele dierenartsen vinden het dan ook medisch verantwoord om met de socialisatie te starten zodra u uw pup in huis heeft. Indien uw hondje van een goede fokker komt die de moeder goed heeft laten inenten, heeft hij van zijn moeder de nodige antistoffen meegekregen. In het nest is de pup vaak al voor de eerste keer ingeŽnt.