Voor het eerst op stap met je pup

ALG Figuur Blog 1_op wandel (1)
Blog
Home | Blog | Voor het eerst op stap met je pup

Het voelt een beetje vreemd om het te schrijven, maar eigenlijk zijn het nu ideale omstandigheden om voor de eerste keer met je pup buiten te wandelen. Er is weinig verkeer, mensen houden spontaan afstand - of ze zouden dat toch moeten doen - en het zonnetje is vaak van de partij. Al is “leren wandelen” met je pup een verkeerde woordkeuze. Naast het wennen aan de - soms behoorlijk spannende - buitenwereld met alle bijhorende prikkels, moet je pup tijdens de eerste weken dat hij bij je is, vooral leren dat jij zorgt voor zijn veiligheid.

 

Wennen aan de buitenwereld.

Pupjes kunnen erg verschillend reageren op de buitenwereld. Sommige pupjes reageren wat bang en durven in het begin geen stap verzetten. Als dat zo is, vraag jezelf dan eerst even af of de pup al voldoende gewend is aan de halsband of het tuigje in jullie vertrouwde binnenomgeving. Is dat het geval, dan pak je het bij deze pupjes best zo rustig mogelijk aan. Stapt jouw pup toch een beetje mee, dan stap je in het begin verder op het tempo van je pup, al dan niet met aanmoedigingen. Vermijd om in deze fase iets lekkers te gebruiken om de pup verder te lokken. De beste manier om hem verder te krijgen, is door het vertrouwen te laten groeien en niet door hen over hun grenzen te lokken met iets lekkers.

Wanneer  je pup geen stap verzet, hij zich volledig in zichzelf keert of het te traag gaat voor jou, neem je de pup beter even op, stap wat verder en zoek een rustiger plekje op. Als alternatief kan je ook van thuis uit de auto nemen en ergens heen rijden. De beste plekjes zijn wat afgelegen en rustig, waar er sporadisch mensen passeren (op voldoende afstand), en waar je pup het verkeer vanop een afstand kan bekijken. In het ideale geval heeft die plek een groene ondergrond zodat je pup wat te snuffelen heeft. Zet je daar even rustig neer of blijf staan en laat je pup de wereld bekijken en ontdekken.

Andere pupjes worden dan weer erg enthousiast van de buitenwereld en weten niet waar eerst naartoe te springen om te snuffelen. Maar ook deze pupjes moeten wennen… . Bovenal moeten ze leren dat ze buiten ook kunnen ontspannen. Op die manier kunnen jullie later samen lekker rustig de deur uit. Met deze pupjes gebruik je best dezelfde aanpak als hierboven. Blijf staan op één plek als je pup te enthousiast is en geef hem alle tijd die hij nodig heeft om die plek te ontdekken. Pas als je pup rustig is en een tijdje kan staan kijken, zitten of liggen stap je wat verder. Doe dit niet te lang en ga tijdig naar huis want voor vele pupjes – uiteraard afhankelijk van hoe oud ze zijn – is dit al meer dan voldoende.

Denk er aan: in alle gevallen gaat het niet over de afstand die je aflegt, maar over de tijd die je pup krijgt om prikkels op te nemen en er aan te wennen.

 

Moet ik dan niet 100% inzetten op socialisatie?

Ja hoor, het is erg belangrijk dat je pup op jonge leeftijd prikkels leert kennen en er mee leert omgaan. Vele pupjes zijn echter een enorme mensen-magneet waardoor vele mensen (en honden) hen willen aanraken. Meestal heeft je pup daar geen behoefte aan. Honden kijken en ruiken liever eerst een tijdje vanop een afstand wie of wat er in de buurt komt. Pas als je pup rustig en ontspannen is en op eigen initiatief naar de mensen toe wil gaan, kan je overwegen om dit toe te laten. Dit hoef je echter niet te doen bij elke voorbijganger. Je wil je pup immers niet leren dat hij naar elke persoon of hond mag toetrekken op wandeling. Integendeel, pupjes moeten leren dat andere mensen en dieren er zijn en dat ze daar eigenlijk niets mee hoeven te doen. Ze kunnen ook kennismaken door te kijken en te ruiken vanop een afstand en nadien, gewoon samen door te lopen. Echt sociaal contact met mensen en dieren hebben ze best in een vertrouwde omgeving. Indien mogelijk zonder lijntje om. Op die manier kunnen ze zelf aangeven dat ze weg willen en hebben ze ook de vrijheid om dat te doen.

 

Moet de pup dan niet leren wandelen zonder trekken?

Ja zeker, maar daar heb je later wel nog tijd voor. In deze fase is het belangrijk dat je pup niet leert dat spanning op de leiband ervoor zorgt dat hij geraakt waar hij wil geraken (met andere woorden: dat hij leert trekken). Dit kan je vermijden door een niet te korte lijn te gebruiken. Persoonlijk vind ik een lijn van 2 tot 3 meter ideaal. Zo heeft je pup voldoende ruimte om de wereld te ontdekken maar kan hij ook niet te ver van je weg. Een ontspannen pupje kan aan deze lijn vaak netjes meelopen op zijn eigen tempo zonder te trekken. Trekt hij toch omdat hij niet verder wil, of omdat hij overenthousiast alle kanten opspringt, dan verwijs ik graag naar de tekst hierboven.

Als je deze tips combineert met stilstaan als er toch spanning op de leiband komt en pas een stapje verder te gaan als je pup rustig is, dan komt het helemaal goed. Alles op het tempo van de pup… . Hij hoeft geen lange afstanden af te leggen, hij hoeft enkel te leren dat de buitenwereld leuk en veilig is.

 

Hoe zorg ik dan dat de pup zich veilig voelt?

Een pup die niet in situaties gebracht wordt die hij té spannend vindt en die hij nog niet aankan, zal al snel een vertrouwensband met jou krijgen. Hoe meer je weet over hondentaal en de subtiele stress-signalen van honden, hoe beter je kan opmerken of je pup wat onzeker wordt in een bepaalde situatie. Leer vooral de taal van je eigen pupje kennen zodat je hem goed kan lezen en begrijpen. Dit is onontbeerlijk om je pup goed te kunnen begeleiden tot een stabiele, volwassen hond. Door je hond te leren kennen, kan je ervoor zorgen dat hij niet in situaties komt die hij te spannend vindt en kan je hem uit de situaties halen waarvan hij aangeeft dat hij ze niet fijn vindt. Het is dus oké om als pupbaasje tegen andere mensen te zeggen dat je liever hebt dat ze de pup niet benaderen. Hetzelfde geldt voor honden en andere dieren. Je pup hoeft niet vanaf dag 1 bevriend te worden met elk levend wezen dat jullie tegenkomen. Hoe je dan wel sociaal contact met mensen opbouwt, daar hebben we het een andere keer over.

 

Bovenstaande tips zijn vooral bedoeld voor eigenaars die net hun pup in huis hebben. Eens de pup zich comfortabel voelt in de buitenwereld, kan er gefocust worden op andere zaken.

Geschreven op 24/03/2020.

Fotocredits: canva.com

©HappyTail - Bovenstaande tips zijn geschreven door Annelies van hondenschool Happy Tail te Erpe-Mere. Als je denkt dat andere mensen dit mogelijks interessant vinden, kan je de originele tekst delen via de deelknop. Je kan mensen ook doorverwijzen naar de blogpagina op onze website. Leuk, want op die manier vinden steeds meer mensen de info in onze blogs. Het kopiëren of bewaren van deze teksten onder welke vorm dan ook maakt inbreuk op het auteursrecht en is dus niet toegestaan.

Indien iemand zich aangesproken voelt door de inhoud van de blog, nodig ik je uit contact op te nemen met me via annelies@happytail.be. Ik ga hier graag over in gesprek met jou.

Hondenschool Happy Tail

Kuilstraat 50, 9420 Erpe-Mere

annelies@happytail.be

Aanmeldingsformulier   |    Algemene Voorwaarden   |    Huisregels
Copyright © 2020 Happy Tail   |   Webdesign by DIGIFOX

Copyright © 2020 Happy Tail
Aanmeldingsformulier
Algemene Voorwaarden
Huisregels
Webdesign by DIGIFOX