Je pup zindelijk krijgen

ALG Figuur Blog 2_zindelijk (1)
Blog
Home | Blog | Je pup zindelijk krijgen

In de praktijk zien we dat sommige pupjes super snel zindelijk worden en zelfs behoorlijk snel aangeven dat ze naar buiten moeten. Bij andere pupjes kan het dan weer ontzettend lang duren. Hoe komt het dat dit zo verschillend verloopt per pupje? Iedereen kent de basisprincipes wel om een pup zindelijk te maken. Maar wat kan je doen als het net iets moeilijker gaat?

 

Elk pupje is anders

Soms komen pupjes al half zindelijk van bij de fokker. Deze fokkers hebben dan heel actief ingezet op het zindelijk krijgen van de pup, of dat nu op gras is, op een puppytrainer of op krantenpapier. Het  belangrijkste is dat je pup al geleerd heeft zich op een specifieke ondergrond te ontlasten. Daarnaast zijn dit ook pupjes die minder snel geneigd zullen zijn om hun eigen leefomgeving, waar ze slapen en eten, te bevuilen. Pupjes die tijdens de periode bij de fokker bijna niet of nooit uit hun puppyrennetje kwamen, hebben deze leerervaring nog niet. Zij hadden geen andere keus dan hun eigen ‘plekje’ bevuilen. Bij deze pupjes duurt het dus vaak wat langer om ze zindelijk te krijgen. En vergeet niet dat je uiteraard ook nog veel verschillen kan hebben tussen individuele pupjes.

 

De standaard regels voor zindelijkheidstraining

Starten met de zindelijkheid doe je van het moment dat je pupje thuis komt. Zo zijn er een paar basisregels die je best toepast en afhankelijk van hoe jouw pupje het doet, kan je deze regels aanpassen. Je gaat met je pupje naar buiten voor een plasje of kakje:

  • … als hij wakker geworden is.
  • … als hij gegeten of gedronken heeft.
  • … ongeveer één keer per uur tijdens de periode dat de pup wakker is.
  • … en na een ‘Joepie’-moment. Met een ‘Joepie’-moment bedoelen we een moment dat je pup het leuk heeft gehad of dat hij enthousiast was over iets. Je hebt bv. even gespeeld, of er is iemand nieuw binnengekomen, of er is een speelmoment geweest met één van je andere honden of huisdieren, … Bedenk dat de kans groot is dat een jonge pup moet plassen eens hij terug wat rustiger wordt na een actief momentje. Na de ‘Joepie’-momentjes ga je dus best even naar het plasplekje van je pup.

Om de zindelijkheidstraining bij je pup nog te versnellen kan je een beloning gebruiken. Naast belonen met woorden, komen kleine snoepjes hier best wel goed van pas. Let er wel even op dat je beloont als jouw pup volledig uitgeplast is. Zorg ook dat je de beloning kan geven in de buurt van het plasplekje. Als je telkens pas beloont aan de achterdeur, bestaat de kans dat je pup zijn plasplekje steeds dichter bij de achterdeur zal brengen en dat is vaak net niet de bedoeling. Eens je pup enkele dagen flink zindelijk is, kunnen de snoepjes afgebouwd worden.

 

Wat als je pup toch binnen plast als hij net van buiten komt?

Dat kan, maar dat betekent wel dat je pup niet ‘uitgeplast’ was. Meestal komt dit omdat de tuin veel spannender en leuker is dan de woonzone binnen. Pupjes gaan buiten vaak meteen op verkenning en vergeten daardoor even dat ze eigenlijk moesten plassen of een kakje leggen. Soms doen ze toch een klein plasje om de grootste druk eraf te laten, maar plassen ze niet uit. Dus leer je best aan je pup dat ze bij het buitengaan eerst hun behoefte doen, en dan pas de tuin kunnen verkennen.

Dat laatste kan je doen door je pup aan te lijnen bij het naar buiten gaan en meteen naar het plekje te gaan waar jij graag zou hebben dat de pup zijn behoefte doet, het plasplekje. Blijf daar staan op dezelfde plek en laat de pup rustig snuffelen om een geschikt plekje te vinden. Als je je te vaak verplaatst bestaat de kans dat je pup gewoon op verkenning gaat in je tuin en dus geen plasplekje aan het zoeken is. Bedenk wel dat honden een voorkeur kunnen hebben voor een plasplekje op basis van de ondergrond, de specifieke plaats in je tuin of de aanwezige geuren. Je maakt het jezelf een pak makkelijker als het ideale plasplekje voor je hond, overeenkomt met de plek die jij in gedachte had. Wacht rustig af tot je pup gedaan heeft met plassen of ontlasten en beloon hem dan met woorden of zelfs met een snoepje. Dit laatste kan ervoor zorgen dat het plassen op deze plek nog sneller aangeleerd kan worden. Eens je pup zijn behoefte gedaan heeft, kan je de lijn los maken en kan de pup de tuin verder gaan ontdekken.

Vind je de pup aanlijnen in je tuin een heel gedoe? Dan kan je ook tijdelijk een klein deel van je tuin afzetten met draad. Deze hoeft niet zo hoog te zijn, afhankelijk van het ras van je pup natuurlijk. Een eenvoudige cirkel van kippengaas is in vele gevallen al voldoende. Plaats je pup eerst op dit plekje bij het buitengaan. Na het plasje kan je hem verder de tuin laten verkennen. Na een tijdje kan je deze afsluiting wegnemen of laten openstaan. Eens je pup het plekje gewoon is, kan je de draad wegnemen.

Denk er ook aan de vele pupjes niet in 1 keer uit plassen, maar vaak 2 of meerdere kleine plasjes doen. Leer je pup kennen zodat hij zo volledig mogelijk uit geplast is voor hij terug binnenkomt. Is dat niet het geval dan zal er binnen snel een plasje volgen na het buitenspelen.

 

Waarom is het geen goed idee om je pup te straffen als hij binnen plast?

Als je je pup zou willen straffen bij het binnen plassen, is het jouw intentie om de pup duidelijk te maken dat je niet wil dat hij zijn behoefte binnen doet. Jammer genoeg maken sommige pupjes deze link niet en associëren ze jouw straf met jouw aanwezigheid tijdens het plassen en dus niet met de plaats waar ze aan het plassen waren. Een lastig gevolg kan dus zijn dat je pup vermijdt om nog te plassen in jouw aanwezigheid. Het spreekt voor zich dat het de zindelijkheid niet vooruit helpt als je pup weigert te plassen buiten als je in de buurt bent of als je hem aan de lijn hebt. Enkele pupjes proberen zich zelfs te verschuilen om hun behoefte te doen als ze een keertje gestraft werden.

Plast je pup binnen? Maak er dan geen gedoe van. Probeer het op te ruimen zonder hier veel aandacht aan te besteden en zet 100% in op een positieve benadering van de zindelijkheidstraining buiten.

Ruim de behoefte niet op waar de pup bij is. De kans bestaat dat hij het een leuk spelletje vindt om in het keukenpapier of in de dweil te hangen (door de bewegingen die gemaakt worden tijdens het opruimen). Het is mogelijk dat de pup zal denken dat zijn behoefte doen gevolgd zal worden door een spelletje. Ook dit kan het zindelijkheidsproces vertragen.

 

Wat als mijn pup plast als ik thuiskom, of als er bezoek binnenkomt?

Dit zijn emotie-plasjes. Dit wil zeggen dat je pup door een bepaalde emotie, geen controle heeft over zijn blaas en dus urine laat lopen. Deze emotie kan variëren van dolenthousiast naar bijzonder angstig. De oplossing ligt vaak in het veranderen van de emotie die aan de basis ligt.

Plast je hond omdat hij bang is, dan is het goed om te reflecteren over de manier waarop je met je hond omgaat. Is je pup bang van bezoek, dan is het belangrijk om te weten dat hij deze niet moet begroeten als hij dat liever niet doet. Misschien is je pup liever buiten, of in een andere ruimte of veilig op zijn eigen plekje als er vreemde mensen binnenkomen? Daar is niets verkeerds mee, sommige pups hebben meer tijd nodig om vertrouwen te krijgen in mensen die ze niet kennen.

Plast je hond uit enthousiasme als je thuis komt, dan kan je je begroeting best wat aanpassen. Niet door je pup te negeren want die wil jou net vriendelijk welkom heten. Je kan dus best rustig zeggen dat je hem gezien hebt maar er niet meteen zelf enthousiast gaan boven hangen en de pup wrijven. Ga eventueel rustig eerst naar buiten en speel even met de pup zodat die zijn enthousiasme kan kanaliseren naar iets actiefs. Vaak zullen ze dan buiten in de tuin snel een plasje doen. Pas als je pupje zelf voldoende rustig is kan je hem rustig uitnodigen om een knuffel bij je te komen halen.

Sommige pupjes vinden het leuk om een zacht speeltje in hun mond te hebben tijdens het begroeten. Erg handig, want als ze een speeltje vast hebben, kunnen de tandjes alvast niet op de verkeerde plaats terecht komen. Een echte welkom-knuffel voor je hond kan dus enorm handig zijn voordat je zelf een knuffel geeft bij thuiskomst.

 

Geschreven op 31/03/2020.

Fotocredits: canva.com

©HappyTail - Bovenstaande tips zijn geschreven door Annelies van hondenschool Happy Tail te Erpe-Mere. Als je denkt dat andere mensen dit mogelijks interessant vinden, kan je de originele tekst delen via de deelknop. Je kan mensen ook doorverwijzen naar de blogpagina op onze website. Leuk, want op die manier vinden steeds meer mensen de info in onze blogs. Het kopiëren of bewaren van deze teksten onder welke vorm dan ook maakt inbreuk op het auteursrecht en is dus niet toegestaan.

Indien iemand zich aangesproken voelt door de inhoud van de blog, nodig ik je uit contact op te nemen met me via annelies@happytail.be. Ik ga hier graag over in gesprek met jou.

Hondenschool Happy Tail

Kuilstraat 50, 9420 Erpe-Mere

annelies@happytail.be

Aanmeldingsformulier   |    Algemene Voorwaarden   |    Huisregels
Copyright © 2020 Happy Tail   |   Webdesign by DIGIFOX

Copyright © 2020 Happy Tail
Aanmeldingsformulier
Algemene Voorwaarden
Huisregels
Webdesign by DIGIFOX